זה לא סוד שאלכוהול ונהיגה אינם הולכים יחד, האלכוהול פוגע ביכולת השיפוט שלנו, מערפל את החושים, מאט את מהירות וזמן התגובה והופך את הנהיגה שלנו לסכנת חיים. מסיבה זו נהיגה בשכרות נחשבת לאחת מעבירות התעבורה החמורות ביותר בפקודת התעבורה.

נהיגה בשכרות היא עבירה אשר מסכנת את הנהג ,הנוסעים הרכב, רכבים נוספים בכביש והולכי רגל. אז מהי ההגדרה של נהיגה בשכרות, מה הענישה בגין עבירה זו?

מהי נהיגה בשכרות?

החוק קובע מהי כמות האלכוהול האסורה על פי בדיקת נשיפה (מכשיר הינשוף) או בדיקת דם. החוק קובע כי כמות העולה על 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר של אוויר נשוף (על פי בדיקת הינשוף), או 50 מיליגרם של אלכוהול ב 100 מיליליטר דם ייחשב הנהג/ת כנוהג/ת בשכרות.

שימו לב שישנם מקרים בהם החוק מחמיר אף יותר – במידה ומדובר בנהג/ת צעיר/ה, נהג/ת חדש/ה, נהג/ת רכב ציבורי או נהג/ת של רכב משא מעל 3.5 טון, מעבר לכמות של 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף, או 10 מיקרוגרם ב 100 מיליליטר דם תוביל את המשטרה להגיש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות לבית המשפט לתעבורה שבתחומו נעברה העבירה.

ומה הענישה בעבירה זו? על מנת להילחם בתופעה החוק מעניק למשטרת ישראל את הסמכות לבצע שלילת רישיון נהיגה מנהלית. המשמעות היא שרישיון הנהיגה של הנהג נלקח מהנהג כבר ברגע ביצוע העבירה, ונקבע לו שימוע בפני קצין משטרה (לא יאוחר מ 3 ימים לאחר ביצוע העבירה). קצין המשטרה יבחן את נסיבות המקרה ובסמכותו להורות על שלילה מנהלית של 30 ימים, 60 ימים במידה והנהיגה בשכרות הסתיימה בנזק לגוף או לרכוש ו 90 ימים במקרה ונהרג אדם.

ברוב המקרים הרכב של הנהג ייתפס ע”י המשטרה ויגרר למגרש מכוניות משטרתי לתקופה של חודש ימים (כל הוצאות הגרירה והאכסון ישלמו ע”י הנהג כמובן).

במקביל לפסילה המנהלית יוגש נגד הנהג/ת כתב אישום פלילי והנהג/ת יעמוד לדין בבית המשפט לתעבורה. על פי החוק, העונש המינימאלי בגין עבירה זו הוא של שנתיים שלילת רישיון בפועל. במידה וזוהי לא עבירת השכרות הראשונה של הנהג/ת הדבר עלול אף להוביל למאסר מאחורי סורג ובריח.

נהיגה בשכרות יכולה להסתיים בעונש של מאסר בפועל או מאסר על תנאי. אך לרוב מאסר בפועל יתקיים במקרים חמורים כמו תאונות דרכים שנגרמו בשל השכרות או כאשר מדובר בנהג עם עבר מכביד של עבירות תעבורה.

בנוסף ישנו רכיב של קנס, גובה הקנס יכול להגיע לכמה אלפי שקלים והוא תלוי בנסיבות אישיות של הנהג/ת ובתיק עצמו.

שימו לב שעבור נהגים חדשים ישנה החמרה נוספת. במידה ונהג חדש הורשע בעבירה של נהיגה בשכרות, בנוסף לענישה הוא יאלץ להוציא מחדש רישיון נהיגה, כלומר לעבור טסט ובחינת תאוריה, אך גם בחינה ואבחון במרב”ד -המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

בנוסף לכל האמור נהיגה בשכרות גוררת אחריה גם 10 נקודות תעבורה ועונשים נוספים כמו פסילה על תנאי, והתחייבויות כספיות גבוהות וזאת על מנת להרתיע את הנהגים ומלבצע עבירה חמורה זו.

במידה וקיבלתם כתב אישום בגין עבירת נהיגה בשכרות פנו בהקדם לעורך דין הבקיא בדיני התעבורה.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה.

בברכה,

עו”ד גילי קרמר.
.